Toplumsal Güzellik Normları Altüst Oldu
Miss Germany 2024 yarışmasının kazananı, Tahran doğumlu mimar Apameh Schönauer oldu. İran kökenli bu güzel, rol modellerinin “İran’da hayatlarını riske atarak sokak gösterilerine katılan güçlü ve cesur kadınlar” olduğunu dile getirdi.
Apameh Schönauer, 39 yaşında ve Almanya’ya taşınmadan önce İran’da yaşamış. Bu zaferiyle, güzellik normlarını yıkmış ve güzellik yarışmalarında çeşitliliğe ve kucaklayıcılığa doğru bir değişimin altına imzasını atmış. İranlı ismin zaferi, başkalarına daha geniş bir güzellik tanımını benimsemeleri için ilham kaynağı olabilir.
Toplumun yüzyıllardır kadın üzerinde kurduğu güzellik algısı, uzun süredir kadın hakları ile ilgili mücadele eden birçok aktivistin uğraşlarının bir karşılığı niteliğinde. Bu bakış açısıyla “güzel, çirkin, çekici, seksi” gibi kadın bedenini metalaştıran ve insani yönlerine odaklanılması gerektiğini savunan yeni bir kült doğuyor.
Yeni oluşan bu bakış açısı yani “woke” kültürü hakkında da bilgi vermek istiyorum. Bu terim, özellikle batı medyasında sıkça duyulan bir kavramdır. “Woke” kelimesi, toplumsal konulara duyarlı, gerçeklerin farkında olan kişiyi ifade eder. İlk olarak siyahi aktivistler tarafından eşitlik mücadelesinde kullanılmıştır. Ancak zamanla anlamı değişmiş ve bazı kesimler tarafından aşağılama amacıyla kullanılmıştır. Özellikle sosyal medyada ve televizyon programlarında parodisi yapılan bu kelime, toplumsal konularda farkındalığı artırmayı hedefler.
Yazı hakkında yorum, eleştiri ve önerileriniz için Yazar- Ufuk Akçay’a buraya tıklayarak mail gönderebilirsiniz.