Sinema ve Yapay Zeka
Sinema ve Yapay Zeka : Late Night With the Devil (Şeytanla Bir Gece)
Her geçen gün daha da gelişen ve kullanım alanı yaygınlaşan AI (yapay zeka) teknolojisi, çeşitli sektörlerde karşımıza çıkmaktadır. Giderek artan bu popülerleşme de çeşitli tartışmaları beraberinde getirmektedir.
70’lerde bir talk show programında yaşanan paranormal olayları anlatan Late Night With the Devil filmi geçtiğimiz yılın en çok konuşulan işlerinden birisi olmuştur. Bağımsız bir korku filmi olan bu yapım, başarısının yanı sıra bazı sahneleri yapay zeka kullanarak oluşturması sebebiyle de belirli kesimlerce eleştiri odağı haline gelmiştir.
Filmin yardımcı yönetmeni Colin Cairnes, filmin grafik ve prodüksiyon ekibinin başarılarını överken, yalnızca 3 sahnede yapay zeka kullanıldığını ifade etmiştir. Yine de bu noktada gelen eleştiriler ve boykot çağrıları esasen bu filmi değil, daha da ötesinde potansiyel bir yeni dönemi hedef almaktadır. Zira yapay zeka kullanımının sinema sektöründe de yaygınlaşma ihtimali, yadsınacak kadar az değildir. Bu durum da beraberinde cevaplanmaya muhtaç bazı soru ve konuları ortaya koymaktadır:
1) Yaratıcılık ve İnsan Faktörü: Geliştirilmekte olan pek çok AI uygulamasında gördüğümüz “kurgu yaratabilme” yeteneği, ilerleyen zamanlarda senaryo yazımı ve yönetmenlik gibi yaratıcı süreçlerin tamamen yapay zeka odaklı olması tehlikesini beraberinde getirir mi? Yukarıdaki örnekte olduğu gibi görsel efekt ve animasyon alanında yapay zeka programları kullanılmaya başlanabilir. Bu durum hem insan rolünün sanatsal anlamda geri planda kalmasını, hem de istihdam açısından film endüstrisindeki birçok meslek grubunun işsiz kalmasını tetikleyebilir.
2) Etik İlkeler ve Düzenlemeler: AI teknolojisinin sinemada kullanımında, etik ilkelerin ve kuralların belirlenmesi ve bu kurallara uyulmasının sağlanması önemli bir konu. AI teknolojisinin kötüye kullanılmasını engellemek amacıyla, ulusal ve uluslararası düzeyde yasal düzenlemelere ihtiyaç var.
3) Sanatsal Değer: AI tarafından üretilen yapımların sanatsal değeri, izleyiciler ve eleştirmenler arasında tartışma konusu olabilir. AI’nin sanat eserlerine katkısı, insan eliyle yapılanlarla karşılaştırıldığında nasıl değerlendirilmeli?
Dijitalleşme ve otomasyon ile birlikte işlevsel üretim alanlarında yapay zekanın gelişimi pratikliği arttırıp zaman tasarrufu sağlasa da, sanat gibi tamamıyla insan zihni, hayal dünyası ve yaratıcılığına dayanan bir alanda yayılmaya başlaması yakın gelecekte çok fazla tartışmaya konu olacak gibi görünüyor.