Söyleşi – Şair ve Yazar Yalın Tunalı
Şiir nedir?
Çok afili cümleler var şiirle ilgili lakin ben böyle bir aforizma üretmedim kendi payıma. Ama Paul Valery’nin tanımını beğenirim “Şiir, çeviride kaybolan şeydir” demiş üstat.
Hangi şairleri önerebilirsin?
Metin eloğlu favori şairlerimden biridir. Mayakovski’yi özellikle severim. Bunun dışında aklıma şimdi gelmeyen çok şair var tabi. İsimlerden çok, şiir seven biriyim.
Ailenin balkan kökenli oluşu, yazdığın şiirlere bir etkisi oldu mu?
Şiirlere ve öykülere… Biliyorsun sanat, birçok şey gibi, meseleden doğar.
Şiirlerinde genelde metaforik bir yapı var. Bunu biraz açabilir misin?
İlk aşkım şiir benim… Sonra öykü geldi. İkisi birbirinden biçim olarak farklı olsa da içerik benzer. Geniş aldığımın farkındayım virajı özetle şiirde refleksifimdir öyküde ise planlı.
Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide, kütüphaneler hakkında özellikle aktarmak istediğin neler olabilir?
Kütüphanelere bayılırım. Çünkü algoritma basittir: okumadan yazamazsınız. Yıllar önce” iki kültür” adlı bir kitap okumuştum. Şiarımdır. Genel kültürünüz için -adı üzerinde- o matematikmiş bu psikolojiymiş… Ayırt etmeden değerli eserleri okumalısınız.
Sende Kent Dergi’nin yayın ekibinde yer alıyorsun. Kent Dergi okurlarına “kent dergi” hakkında neler söylemek istersin?
Kent biliyorsun etimolojik olarak ta Medine’ye kadar gidiyor. Medeniyet buradan neşet etmiş. Birlikte barış içinde yaşanılan yer anlamı var. Her renk mevcut. Ne güzel işte